Konst och arkitektur

Hör arkitektur och konst ihop? Ja – på flera sätt. Traditionellt har dessa två discipliner alltid varit tätt förknippade med varandra där estetik och geometri styr bägge. En bra arkitekt har ett konstnärligt sinne, kombinerat med kunskaper om byggteknik och byggekonomi.

Konst i byggnader

När en arkitekt planerar en byggnad planeras också den konstnärliga utsmyckningen inne i den. I offentliga projekt finns ett mål om att en procent av byggkostnaden ska gå till konst. Här gäller det att hitta något som passar, du kan till exempel köpa in utrustning på hlstore.com för att låta några graffitiartister dekorera ett hus med ett modernare anslag. På HLStore.com hittar du alla typer av utrustning de kommer behöva. Eller så köper du in konst av andra etablerade konstnärer. Viktigast är att konsten och arkitekturen samspelar, att de talar samma språk. Tänk dock på att yttre och inre arkitektur kan skilja sig åt vilket kan göra att till exempel ett graffitikonstverk kan passa perfekt i ett mötesrum även i en byggnad med mer klassisk stil.

Byggnader som konst

Arkitektur präglar en statsbild på ett ytterst permanent sätt. Ett offentligt konstverk kan relativt enkelt och billigt bytas ut, medan en byggnad kommer stå där i hundra år eller mer. Det gör att utformningen på en landmärkesbyggnad kommer ha stor betydelse för hur en plats upplevs och hur de som bor och verkar där trivs. Moderna exempel på detta är till exempel Globen i Stockholm eller Turning Torso i Malmö. En extra konstnärlig utmaning för en arkitekt är dessutom att byggnaden måste samspela med en befintlig bebyggelse som tillkommit i flera steg över hundratals år. Det som passar på ett ställe behöver inte göra det på ett annat. I detta ingår givetvis att alla som befinner sig på en plats kommer ha ett delägarskap av den, och därmed också ha starka synpunkter om vad som är bra konst och vad som är dålig.