Inredning och arkitektur

En av utmaningarna i att låta imponerande arkitektur komma till sin rätt är att komplettera med passande inredning. Sverige erbjuder bostäder med många arkitekturstilar, där du kan välja baserat på tycke och smak. Du kan inreda tidstypiskt för att matcha arkitekturen, eller med en helt annorlunda stil för att skapa spännande kontraster.

Hos Bemz hittar du Ikea klädsel som låter dig anpassa dina Ikeamöbler till arkitekturen i ditt hem. Här finns överdrag till soffor, fåtöljer och stolar. Med vita överdrag gör du möblerna mer neutrala, vilket låter väggar, golv och fönster stå i centrum. Du kan också handla Ikea klädsel till sängstommar, fotpallar och utomhusmöbler.

Ikeas globala inverkan

Ikea är ett välkänt och multinationellt möbelföretag, med ursprung i Sverige. Det grundades år 1943 av den svenske entreprenören Ingvar Kamprad, och omsätter numera över 39 miljarder euro per år. Ikeas möbler har påverkat inredningsstilar i hem över hela jorden, där många nu vill ha ”den skandinaviska stilen”.

Svenska arkitekter

Inredning och design är något som hela tiden utvecklas, där olika länder hämtar inspiration av varandra. När det gäller den svenska arkitekturen är den inspirerad från många länder jorden runt. Från 1600-talet och framåt var det många utländska arkitekter som lockades till Sverige, och därefter har ett antal svenska arkitekter gjort sig ett internationellt namn, i likhet med Ingvar Kamprad. Bland kända svenska arkitekter finns Nicodemus Tessin den yngre, Aron Johansson och Fredrik Liljekvist. Den sistnämnde har ritat Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Aron Johansson står bakom Riksdagshuset medan Nicodemus Tessin den yngre ritade Kungliga slottet som stod färdigt år 1754.