Turning Torso

Malmö har många arkitektoniskt intressanta byggnader och det kan vara svårt att bestämma sig för vad man ska se under en vistelse i staden. Dock torde Turning Torso fortsatt vara en av de byggnader som tilldrar sig störst uppmärksamhet med sina 190 meter och 54 våningar.

Turning Torso inrymmer bostäder, kontor och butiker och bor man i någon av de 147 lägenheterna har man tillgång till gym, vinkällare och bemannad reception. Byggnaden stod klar år 2005 och var då Europas näst högsta bostadshus. Än större kanske utmärkelsen som ”världens första vridna skyskrapa” var.

Då Malmö lade den första planen för bostadsmässan Bo01 hade ett 25 våningar högt hus ritats in på samma plats där Turning Torso ligger idag. Den spanske arkitekten Santiago Calatrava var engagerad i mässan då han anlitats att rita en tillfällig informationspaviljong och då mässledningen inspirerats av en av hans skulpturer tillfrågades han även om att bygga nämnda bostadshus. Med Calatrava och hans skulptur kom tornet successivt att bli högre vilket ledde till att såväl detaljplanen som budgeten fick revideras. Då projektet drog ut på tiden kunde Turning Torso inte presenteras under Bo01 men uppmärksamhet fick byggnaden ändå, bland annat genom den dokumentär som Discovery Channel gjorde och som visade byggarbetarnas vardag under den komplicerade byggprocessen.