Även sjukhus kan ha imponerande arkitektur

Psykiatrins hus i Uppsala har utnämnts till en av världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhusbyggnader. Amerikanska Online Masters of Public Health placerade Psykiatrins hus på nionde plats på listan ”The 30 most Architecturally Impressive Hospitals in the World” med hänvisning till den iögonenfallande byggnaden som har en ljus och positiv miljö och som uppmuntrar till spontan interaktion.

Byggnaden, ritad av Tengbomgruppen, är sex våningar hög ovan markplan men har också ett sutterängplan och ett källarplan. Sjukhuset har utformats som ett stadskvarter där huvudentrén vetter mot Uppsala city och utgör huvudentré för hela husets verksamhet. Huvudentrén kom i en viss grad, tack vare den stora och inglasade ljusgården, att förändra hela sjukhusområdets entré. Flexibilitet, generalitet och framtid var nyckelord vid skapandet och därför har huset också försetts med väggar, ytskikt och installationer som kan anpassas för de olika verksamhetsinriktningarna. Huset invigdes, något försenat, i februari 2013.

Det är inte bara byggnaden själv som väcker uppmärksamhet utan även dess konst. Vissa säger att Psykiatrins hus har den bästa konsten i hela Uppsala. Ett av de konstverk som väcker uppmärksamhet är den tredelade installationen ”Känsla-Erfarenhet-Omständigheter” av Anders Widoff.

I Psykiatrins hus står patienten i fokus samtidigt som arkitekturen avdramatiserar psykisk sjukdom I byggnaden ryms Akademiska sjukhusets psykiatriska verksamhet, bland annat sluten- och öppenvård, utbildning och forskning.