De kungliga slotten

I Sverige finns elva kungliga slott som alla har sin egen unika arkitektur och utsmyckning och ett antal av dem är belägna i Stockholm.

Kungliga Slottet

H.M. Konungens officiella residens är beläget i Gamla stan och fungerar som arbetsplats, bostad och besöksmål. Här äger representationer rum och här har kungen, drottningen och kronprinsessan sina respektive kontor. Men det är också ett besöksmål där du kan se Skattkammaren, Museum Tre Kronor, Representationsvåningarna, Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan. Detta kulturhistoriska monument ritades av Nicodemus Tessin den yngre och invigdes år 1754. Det är byggt i barockstil och har fler än 600 rum.

Drottningholms slott

Slottet är upptaget på Unescos världsarvslista då det anses vara representativt för all kunglig arkitektur i Europa daterad till 1600-talet. Det är också ett av de bäst bevarade kungliga slotten vi har i Sverige. Det är inte bara slottet som lockar vid ett besök utan även Kina slott, slottsteatern och den magnifika parken. Såväl Nicodemus Tessin den äldre som Nicodemus Tessin den yngre ligger bakom denna arkitektoniska skapelse.

Kina slott

Säg den som får ett slott i födelsedagspresent! Det hände drottning Lovisa Ulrika år 1753 då hennes make, kung Adolf Fredrik, i hemlighet låtit bygga detta lustslott i Drottningholms slottspark. Vid denna tid var allt som var kinesiskt populärt och slottet byggdes så som man föreställde sig att ett kinesiskt slott såg ut.

Ulriksdals slott

Trots att slottet är uppfört på 1600-talet är det ett modernt slott med inredningsstilar från flera århundraden då många regenter satt sin prägel på byggnaden. Bland annat finns här ett vardagsrum inrett av Carl Malmsten. Slottet är beläget i den Kungliga nationalstadsparken och har en stor park med skulpturer av bland andra Per Lundgren.

Haga slott

Slottet uppfördes i början av 1800-talet som ”Drottningens paviljong” och är beläget i Hagaparken i Solna, strax norr om Stockholms innerstad. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell den yngre uppförde slottet för kung Gustav IV Adolf. Sedan 2010 är slottet bostad för kronprinsessan Viktoria med familj.

Gustav III:s paviljong

Paviljongen är belägen vid Haga slott och byggdes i slutet av 1700-talet på uppdrag av kung Gustav III. Det räknas till ett av Sveriges främsta verk från denna tid. Arkitekt bakom byggnaden var Olof Tempelman men även kungen hade stor del i utformningen. För inredningen stod Louis Masreliez.

Rosendals slott

Rosendals slott är beläget på Kungliga Djurgården mitt i Stockholm och är ett unikt dokument över Karl Johan-stilen, eller den svenska empirstilen. Detta lustslott uppfördes av Karl XIV Johan i början av 1800-talet och än idag ser det till stor del ut som det gjorde under denna tid.