Världens största sfäriska byggnad

Ericsson Globe Arena, till vardags kallad Globen, invigdes den 19 februari 1989 som världens största sfäriska byggnad – vilket den fortfarande är. Den är belägen i Johanneshov precis söder om söder och är ritad av Berg Arkitektkontor.

Även om Globen är Sveriges nationalarena för ishockey och i grunden en stor byggnad, rymmer den endast 13 850 personer vid en ishockeymatch. Här arrangeras också andra events och då kan något fler åskådare få plats, upp emot omkring 16 000 vid scenshow. I tillägg finns det fler arenor i området, bland annat Annexet som rymmer knappt 4 000 åskådare. Ett av de mest spektakulära evenemang som ägt rum i Globen var då påve Johannes Paulus II firade mässa här år 1989.

I maj 2009 var det många som förundrat beskådade Globens topp då den helt plötsligt pryddes av en röd liten stuga med vita knutar. Konstnär Mikael Genberg sade sig vilja förena två typiska svenska symboler – den moderna Globen med den traditionella svenska stugan – och stugan var en del av det så kallade Månhusprojektet som hade för avsikt att placera en röd liten stuga på månen år 2012. Stugan på Globen blev verklighet men än idag har inte huset på månen blivit det. Stugan på Globen togs ned i slutet av år 2009.

Globen ingår i Sweden Solar System, en skalmodell av solsystemet – jordens största. Systemet utgår från Globen som motsvarar solen och har planeter från Kiruna till Karlshamn.

Länge låg ritningarna till gondolbanan Skyview i byrålådan men sedan februari 2010 kan man stiga in i en av de två runda, helglasade gondolerna som tar en till Globens topp. Utsikten över södra Stockholm är förförande.